Nicolai logo

Hvad er Nicolai for børn?
Nicolai for børn er en attraktion og et oplevelsesunivers for børn i alderen 2-12 år, hvis lige ikke ses mange steder, hverken i Danmark eller internationalt. 1300 m2 er indrettet specifikt med henblik på børns aktivitet og skaberkraft. Allerede når man kommer ind i stueetagen, fornemmer man, at her er der højt til loftet. Man kan nemlig klatre i tove gennem to etager. Eller bruge det professionelle værksted, hvor man kan male, save, lime og meget mere. Er man mere til ro og eftertænksomhed, byder øverste etage på et sanseligt univers designet af den anerkendte illustrator og børnebogsforfatter Cato Thau-Jensen.

I Nicolai for børn lægger vi vægt på, at der er plads til mange forskellige børn og lige så mange væremåder ud fra ideen om, at leg er læring. I vores ferietilbud og workshops sætter vi fokus på forskellige temaer, som sætter fantasien, foretagsomheden og skaberkraften i gang, og vi vægter processen mere end resultatet. Det vigtigste er, at børnene selv er i gang – og gerne sammen med deres voksne.

Der er ikke adgang for voksne uden børn – eller for børn uden voksne. Af samme grund er der ikke mange regler i Nicolai for børn, da det pædagogiske ansvar ligger hos dén voksne, der har barnet med. Vi tror nemlig på, at hvert barn har sin grænse og den voksne, der kender barnet, er bedst til at vurdere, hvor denne grænse går.

Nicolai for børn er et aktivt tilbud for børnefamilier, daginstitutioner og skoler og tilbyder workshops, koncerter og teaterforestillinger for børn.

Det er et hus, der vækker undren: Der ser anderledes ud i Nicolai for børn end der gør alle andre steder.

Merete Damgaard, årskortholder i Nicolai for børn

Hvem har designet Nicolai for børn?
Nicolai for børns spændende rammer er designet af Dorte Mandrup Arkitekter, som har forestået den samlede renovering og ændring af de tidligere og delvis fredede skolebygninger til et moderne kulturkompleks. Dorte Mandrup Arkitekter har blandt andet profileret sig på bygninger med børn som målgruppe og har rustet den historiske skolebygning til mødet med det nye årtusindes børn.

Dorte Mandrup Arkitekter har modtaget flere priser i ind- og udland for tegnestuens byggerier og har publiceret i både danske og internationale fagtidsskrifter.

Baggrunden for Nicolai for børn
Ideen til et børnekulturhus i Kolding udsprang af en undersøgelse blandt byens borgere, hvor flere udtrykte et ønske om et tilbud for børn. Ideen var født til at skabe en ramme for børn, som hverken var et undervisningstilbud eller et legeland, men noget som ikke før var set og som appellerede til børnefamilierne. En attraktion, som ikke blot var målrettet Koldings borgere, men også turister.

I 2002 etablerede man en styregruppe bestående af kultur- og børnefaglige repræsentanter, som skulle indsamle inspiration og skabe ideerne til et kommende børnekulturhus, hvor man kunne komme med sine børn og ”lave et eller andet kreativt”.
Muligheden for at realisere et sådant hus kom med renoveringen af det gamle Sct. Nicolai Skole til moderne kulturkompleks. Samtidigt blev Børnekulturelt Netværk oprettet og netværkets første opgave blev at udvikle et børnekulturhus i Nicolai. Allerede i den indledende fase tilbød Lokale- og Anlægsfonden 4 mio. kr. mod en betingelse om, at der blev tilknyttet en arkitekt.

Realdania og Kolding Kommune var partnere på renoveringen af hele Sct. Nicolai til Nicolai kulturkomplekset, som vi kender det i dag. Det samlede anlægsbudget lød på 70 mio. kr. og har givet Koldings borgere et Nicolai bestående af fem huse, der sammen er byens kreative centrum for film, historie, kunst og design, musik og børnekultur.

Nicolai komplekset åbnede i 2007.

Nicolai – fælles om kulturen